Проблеми с кожата

Неправилното третиране и изполването на нискокачествени продукти влошават защитните функции на кожната бариера, което може да доведе до сериозни последствия за здравето на вашата кожа.

За да запазите кожата здрава, е необходимо да използвате нежен антисептичен продукт, който не отсранява полезните микроорганизми и запазва баланса между кожната бариера и микробиома.

Псориазис

Псориазисът е автоимунно заболяване, при което се появяват червени, люспести петна по кожата и/или ставите. Някои пациенти с псориазис могат по-късно да развият псориатичен артрит – възпалителна форма на артрит. При това генетично заболяване на имунната система, собственият защитен механизъм на кожата и целостта на епидермалната бариера, са били нарушени, в следствие на което кожата става по-крехка и податлива за инфекции и заболявания.

При лечението на псориазис локалните лечения се възприемат като първа линия на защита. В този смисъл прилагането на подходящ локален антисептик, който нежно почиства кожата и свързва основни компоненти като влага, епидермални липиди в оптимални съотношения към нея е важно, тъй като това може да бъде полезно за поддържане на хигиената на кожата и възстановяване на целостта на кожната бариера и нейната функция.

Синдром ръка-крак

Синдромът ръка-крак се проявява като страничен ефект на кожата, при пациенти лекуващи се от рак и при лъчетерапия. Наред с другите симптоми, причинява зачервяване, болка, мехури и дори язви по кожата (обикновено по дланите на ръцете и стъпалата). Като едно от дерматологичните усложнения при лечението на рак, синдромът ръка-крак изисква поддържаща грижа (палиативни грижи) на кожата, чиято цялост на епидермалната бариера е била сериозно нарушена.

Ето защо, за превенция и намаляване на тежестта на симптомите, изборът на подходящи биоциди, съдържащи оптимизиран антисептик и полезни съставки за запазване целостта на кожната бариера, е от решаващо значение, тъй като такива специално разработени продукти за локално приложение могат да дезинфекцират кожата, без да я увредят, да помогнат за възстановяване на целостта на кожната бариера и да и осигурят продължителна защита срещу заболявания.

Лихен планус

Лихен планус е вид неинфекциозен, възпалителен кожен проблем, който причинява кожен обрив, сърбеж, розови и лилави подутини с малки бели линии по различни части на кожата. Въпреки че има различни обяснения за причините за лишеите planus, както се наблюдава при други възпалителни кожни заболявания, целостта на кожната бариера е нарушена, и кожата е по-податлива на заразни микроорганизми и неблагоприятни фактори от околната среда.

В тази връзка, възстановяването на целостта на кожната бариера и хигиената на кожата може да се постигне чрез прилагане на подходящи антисептични кремове, които нежно хигиенизират кожата и доставят жизненоважни съставки за възстановяване на целостта и функцията на епидермалната бариера.

Инфекции

Инфекциите обикновено са втората стъпка след възпаленията по кожата, където екзогенни замърсители (като бактерии, вируси, гъбички и др.) успешно са проникнали във вътрешните слоеве на кожата през нарушена кожна бариера. Създавайки порочен кръг от инфекции и вторични инфекции, патогените могат да доведат до кожни заболявания и раздразнения.

Като ефикасна защита срещу външни инфекциозни агенти е препоръчително да се прилага локален антисептик, който почиства кожата за продължителен период, без да премахва полезните микроорганизми по кожата. Освен това, такива локални дезинфектанти също трябва да бъдат оптимизирани, за да доставят основни липиди, влага и други елементи за възстановяване на целостта и функцията на кожната бариера за възстановяване на собствения вроден защитен механизъм на кожата.

Екзема

Атопичен дерматит или атопична екзема е възпалителен процес на кожата, който се характеризира със суха кожа, инфекция и червени петна.

За предпазване от атопичен дерматит е важно да се използва подходящ антисептик, който хидратира сухата кожа без да премахва полезните организми по кожата.

Слънчево изгаряне

При слънчево изгараряне е възможно кожата да загуби своята хидратация. Сухата кожа с увредена епидермална бариера може да има повишено ниво на патогени, което я прави по-податлива към раздразнение и различни кожни заболявания. Върху засегнатите участъци се получава зачервяване, оток, понякога и мехури, съпроводени със сърбеж, паренe и болка

Локалното приложение на подходящи дезинфектанти, съдържащи основни овлажняващи съставки и междуклетъчни липиди, е успешен метод за ефективна превенция на кожни проблеми, потенциално причинени от слънчево изгаряне.

Ихтиоза

Като едина от генетичните кожни порядки, ихтиозата обикновено се характеризира със суха, лющеща се кожа, така наречена „рибни люспи“. Върху кожата се развиват различни медицински усложнения като дехидратация, прегряване, вторични инфекции поради разцепване и напукване на кожата. Поради епидермалната загуба на вода (дехидратация) и повишената експозиция и чувствителност към инфекциозни агенти, прилагането на локален антисептик, предлагащ лека дезинфекция и овлажняване на кожата за продължителен период, е от съществено значение при лечението на ихтиоза.

Импетиго

Импетиго е вид инфекция на кожата, причинена от бактерии- стафилококи или стрептококи. Тези бактерии могат да навлязат в тялото ви при нарушаване цялостта на кожата от драскотина, ухапване от насекоми, порязване или обрив. Често разпространението е сред децата в училищна възраст и е силно заразно. Импетиго причинява сърбящи и понякога болезнени червени рани и мехури. Както при повечето заразни болести, ефективната хигиенна практика е ключът към контрола върху разпространението на импетиго. По този начин, като начало, използването на локален антисептик, който осигурява хигиена на кожата с меки дезинфекциращи свойства и спомага за възстановяване на собствения вроден защитен механизъм на кожата, е много полезено за защита срещу разпространението на импетиго и вторичните инфекции.

Радиодерматит

Радиодерматитът е епидермална реакция, която се развива като страничен ефект от лъчетерапията при пациенти, подложени на лечение на рак. Той причинява изгаряния и прави кожата на пациентите по-крехка и податлива за последващи кожни проблеми. Състоянието може да варира по тежест. При някои хора се изразява с леко зачервяване и сърбеж, а при други кожата е наранена, болезнена и склонна към инфекции.

За предотвратяване на развитието на последващи кожни реакции, които са в резултат на лъчетерапия, локалните дезинфектанти и овлажнители, пригодени за ефективна гража на увредената кожа, без да убиват добрите микроорганизми върху кожата, могат да бъдат много полезни.

Витилиго

Витилиго е незаразно състояние на кожата, при което се появяват бели петна на различни места по кожата, в резултат на неактивност на клетките, които произвеждат меланин. Все още не са открити точните причини и средства за отстраняване на проблема, но областите на кожата с витилиго са по-чувствителни към слънчевата светлина.

Чувствителността към слънчева светлина при състояние на витилиго прави правилното овлажняване наложително за пациентите, тъй като слънчевата светлина изсушава кожата. По този начин, използването на подходящ антисептик с овлажняващи свойства може да бъде ефективна стратегия за намаляване на фоточувствителността при витилиго.

Атопичен дерматит

Атопичен дерматит или атопична екзема е възпалителен процес на кожата, който се характеризира със суха кожа, инфекция и червени петна. За да предпазите кожата си при атопичен дерматит е важно да се използва подходящ антисептик, който едновременно овлажнява сухата кожа и дезинфекцира, без да премахва полезните банктерии по кожата.

Суха кожа

Сухотата на кожата е резултат от епидермалната загуба на вода (дехидратация), което я прави уязвима към широк спектър от заболявания, инфекции и проблеми.

За ефективна превенция на суха кожа, използването на бариерни кремове, които камбинират в оптимално съотношение овлажняващи съставки и хигиенизиращ агент, е важна стъпка за запазване и поддържане на хидратацията на кожата.

Обрив от използване на памперс/Подсичане

Редица фактори, като продължителното излагане на задържаната в пелените влага, гъбична или бактериална инфекция и алергия могат да причинят обрив от пелени върху чувствителната кожа на новородено. От голямо значение за ефективна превенция на обрив, причинен от пелени, е подходящото хигиенизиране на кожата, която да осигури оптимална защита от разпространението на инфекциозни агенти и същевременно да поддържа кожата на вашето бебе чиста и адекватно овлажнена.

Ето защо използването на специално разработени кремове, които нежно почистват кожата на вашето бебе, без да увреждат нейната чувствителност е от изключителна полза.

Интертриго

Интертриго може да се определи като възпалително състояние на кожата, често причинено от дрожди, гъбички и бактерии. Обривът може да предизвика сърбеж, дискомфорт, парене, болезненост и др.

Решаващ елемент в привантивната грижа е прилагането на локален антисептик, който може да осигури оптимална хигиена на кожата, чрез нежно почистване, овлажняване и набавяне на основни епидермални липиди.

Ухапвания от насекоми

Насекомите често носят със себе си различни замърсители. Чрез ухапване от насекоми е възможно да попаднат инфекциозни микроорганизми върху кожата. Така могат да се появят инфекции и възпаления върху засегнатата област на кожата.

Изборът на подходящ кожен антисептик, който нежно хигиенизира, без да нарушава здравословния баланс на микробиома на кожата, е важен за защитата от възможни инфекции и заболявания, предизвикани от ухапвания от насекоми.

Себореен дерматит

Себорейният дерматит е повърхностно гъбично заболяване на кожата, което се среща в области, богати на мастни жлези. Смята се, че съществува връзка между дрождите Malassezia и себореен дерматит. В съчетание със сърбеж, парене и обрив, сухи бели или жълти люспи и червеникави люспи по кожата са често срещани симптоми на себореен дерматит. Обикновено се възприема като хронична форма на екзема, като причините за заболяването включват стрес, агресивни перилни препарати, химикали и сапуни, студено и сухо време.

Прилагането на меки хигиенизиращи продукти за локално приложение заедно с овлажняващи съставки може да се счита за полезно средство за превенция на себореен дерматит. Освен това, такива продукти могат също да допринесат за намаляване на възпалението и отока и за ограничаване на сърбежа, тъй като нежно почистват кожата и свързват основните елементи (като влагата) към нея.

Кандидоза

Кандидозата е вид инфекциозно заболяване, причинено от специфичен вид гъбички – дрожди, наречени Candida. Видовете Candida (като Candida albicans) обикновено живеят в микрофлората на кожата, без да причиняват никакви инфекции. Но когато популацията им прерасне – което означава, че здравословният баланс на кожната микробиота е нарушен и целостта на кожната бариера е нарушена – дрождите причиняват инфекции в различни части на кожата, в зависимост от техния свръхрастеж и увреждане на кожната бариера.

Противогъбичните кремове обикновено се препоръчват при лечението на кандидоза. Въпреки това, такива кремове също трябва да съдържат основни свойства на епидермалната бариера като овлажнители и жизненоважни липиди, за да подпомогнат възстановяването на целостта и функцията на кожната бариера. Следователно локалното приложение на подходящ антисептик, който едновременно нежно хигиенизира кожата и доставя жизненоважни съставки за нейния защитен механизъм, представлява важна стъпка в лечението и превенцията на кандидозата.

Вагинални гъбични инфекции

Вагиналните гъбични инфекции са най-честата форма на вагинални инфекции или понякога наричани вагинит. Такива инфекции се причиняват предимно от инфекциозни дрожди – Candida albicans. Когато средата около или вътре във влагалището се промени по начин, който стимулира свръхрастеж на гъбичките (особено дрожди Candida), това причинява инфекции. Тъй като е много чувствителна част от тялото, в случай на гъбични инфекции е необходимо да бъде леко дезинфекцирана, без да се използват агресивни химикали и биоциди, т.к. те потенциално могат да навредят. По този начин, използването на подходящ антисептик, който осигурява желания противогъбичен ефект е жизненоважено за дезинфекцията и защита.

Инфекции при маникюр и педикюр

Най-вероятните инфекции при маникюр и педикюр са онихомикоза (гъбички по ноктите) и бактериална паронихия (инфекция на кутикулата). Гъбичките растат най-лесно в топла, влажна среда и обикновено се развиват в удебелен, чуплив, обезцветен нокът,а лечението може да бъде много трудно. Бактериалната инфекция ще се прояви като зачервяване и подуване около гънката на ноктите. Бързо нарастващите микобактериални (RGM) инфекции също са свързани с тази процедури, като обикновено се развиват в резултат на леки травми, порязвания, нестерилни инструменти или замърсени аксесоари. Понякога кожата се реже по време на маникюра и педикюра, след това те поставят ръцете или краката си в съд. Бактериите от ръцете или краката, които са естествената флора от кожата, се въртят вътре в съда и попадат в разреза. Това може да причини и инфекция вътре в кожата.

Уверете се, че вашият салон стерилизира ваните за ръце/крака и инструментите между клиентите. По този начин рискът от инфекция ще бъде нисък. Въпреки това, моля, имайте предвид, че дезинфекцията на ръцете и краката с подходящ дезинфекциращ продукт би била най-сигурният начин за защита.

Диабетна язва на стъпалото

Диабетната язва на стъпалото се отнася до язви на краката – често срещано усложнение при лошо контролиран диабет. Язвите по стъпалото се нуждаят от специално лечение, тъй като са много чувствителни към вторични инфекции и заболявания. Нарушената цялост на кожната бариера при язви на краката прави раните уязвими към екзогенни замърсяващи микроорганизми.

Рани

В зависимост от степента, целостта на епидермалната бариера се нарушава при наранената кожа. Нарушената цялост на кожната бариера прави раните идеално място за инфекции, вторични инфекции и заболявания. Ето защо, те трябва да се поддържат чисти от инфекциозни микроорганизми, а също така трябва да се възстанови целостта на кожната бариера върху раните, за да се осигури ефективна защита срещу инфекции и кожни заболявания. Важна стъпка при превенция е използването на кожен антисептик, за предпочитане предлагащ оптимална грижа за увредена кожа.

Порязвания

Порязването е увредена област от кожата, която обикновено е резултат от някаква форма на травма. Порязване може да се появи навсякъде по тялото. Когато микробите попаднат в чувствителните тъкани под кожата ни, разрезът може да се зарази. Инфекцията може да се развие по всяко време между два или три дни след настъпването на срязването, докато видимо не заздравее. Ако заразеното порязване не се лекува своевременно, инфекцията ще започне да се разпространява в по-дълбоките тъкани под кожата. Инфекцията може да премине през кръвта ви до други части на тялото ви.

Леки изгаряния

Получаването на изгаряне никога не е приятно, а може да бъде и сериозен медицински проблем. Изгарянията увреждат кожата, която действа като защитна бариера за тялото ви и може да ви изложат на риск от инфекция. Ако изгарянето ви се инфектира, е необходима незабавна медицинска помощ и може да се наложи лечение от медицински специалист. В някои случаи може да се наложи грижа в болнично заведение, но при леки изгаряния и инфекции може да успеете да ги лекувате у дома с лекарства и успокояващи грижи.

Значението на кожната бариера

Последните проучвания показват, че както функцията на кожната бариера, така и микробиомът имат еднакво значение за появата на кожни заболявания. Резките или дори леки промени в микробиомата могат да бъдат свързани с нарушаване на естествената бариера на кожата, което може да причини видими признаци на дискомфорт и чувствителност. След като роговият слой е увреден от комбинация от физични и химични фактори, кожата е по-уязвима към инфекции, предизвикани от патогени. Подобряването на структурата на кожата е толкова важно, колкото и дезинфекцията й.
Бариерната функция е изключително важна концепция в грижата за кожата и изпълнява важна защитна функция. Тя описва силата на кожната бариера и колко добре защитава кожата от външната среда. Когато липидите са повредени или изчерпани от употребата сурови продукти, аггресивната околна среда, кожата губи своята хидратация, изсушава се и става по-податлива за дразнители и алергени. След като дразнители или алергени проникнат в епидермиса, те могат да предизвикат възпаление. Следователно терапиите за възстановяване на бариерата трябва да се разглеждат като незаменима част от дерматологичните лечения.

Минимизирайте употребата на стероиди, като използвате подходящи овлажнители
Редовното използване на подходящи овлажнители може да намали необходимостта от употреба на локални стероиди и да бъде подходящо в допъление на дерматологичното лечение. Те могат да предотвратят сухотата и да облекчат чувствителносстта с активните си съставки, които насърчават бариерната функция на кожата. Действат като защитник, който не позволява навлизането на дразнители, алергени и микроби.

Изгаряния

Получаването на изгаряне никога не е приятно, а може да бъде и сериозен медицински проблем. Изгарянията увреждат кожата, която действа като защитна бариера за тялото ви и може да ви изложат на риск от инфекция. Ако изгарянето ви се инфектира, е необходима незабавна медицинска помощ и може да се наложи лечение от медицински специалист. Поради тази причина те трябва да бъдат лекувани от лекар. В някои случаи може да се наложи грижа в болнично заведение, но при леки изгаряния и инфекции може да успеете да ги лекувате у дома с лекарства и успокояващи грижи.

Хидратиране

Една от основните функции на кожната бариера е да предотвратява загубата на епидермална вода чрез поддържане на хидратация (влага) върху кожата. Въпреки това, целостта на кожната бариера се нарушава, когато съотношението на влажност на кожата падне под 10%. Следователно поддържането на кожата хидратирана е от голямо значение за поддържането на защитните функции на кожната бариера. В тази връзка, овлажнителите помагат да се поддържа целостта на кожната бариера като запазва кожата хидратирана.

Раздразнена и суха кожа

Постоянно сухата и раздразнена кожа е по-податлива на широк спектър от инфекции и заболявания. А сухата и дехидратирана кожа може да доведе до разрушаване на кожната бариера. Предотвратяването на суха кожа означава намаляване на риска от проникване на вредни вещества и микроби в кожата. Следователно, овлажняващи лосион или крем, възстановяващи и защитаващи кожната бариера, могат да бъдат включени в ежедневните практики за грижа за кожата.

Излагане на хлор

Хлорът се появява в живота ни по много начини. Не е само в плувните басейни за дезинфекция на водата, но се използва и за стерилизиране на питейната вода и в производството на продукти като хартия, текстил, бои и пластмаса, лекарства и др. Химикалът е известен като „окислител“, което означава, че може да окислява други вещества. Това означава, че може да насърчи образуването на свободни радикали – онези неприятни молекули, които увреждат клетките, протеините, липидите и ДНК. Прекомерното окисляване може да доведе до възпаление, заболяване и стареене. Знаейки това, можете да познаете какво прави хлорът с косата и кожата ви. Той не само отмива естествените овлажнители и маслата, но мощните процеси на окисляване – често наричани “корозивни” – могат да доведат до трайно увреждане, което подчертава появата на фини линии и бръчки. Също така унищожава витамин Е и есенциалните мастни киселини, от които кожата се нуждае, за да изглежда здрава.

Излагането на хлор може да доведе до много кожни проблеми като екзема, дразнене, псориазис, суха кожа, лезии на скалпа и др. Нанасянето на тънък слой бариерен крем върху кожата предотвратява количеството хлорирана вода, която кожата ви може да абсорбира.

Защита при лечение на инконтиненция и обрив от пелени

Здравата кожа има pH 5,5, което може да помогне за предпазване от бактериални и гъбични инфекции. Излишната влага върху кожата под формата на урина, пот и изпражнения са алкални по природа, поради което повишава нивото на pH чрез незабавна химическа реакция, която причинява дразнене на кожата и по този начин намалява бариерната функция. Повишената влага под формата на ексудат може да доведе до мацерация на кожата. Това прави кожата по-податлива на увреждане от физически фактори на натиск и триене.

Лошо управляваната уринарна и фекална инконтиненция може да има пагубен ефект върху кожата на индивида, независимо от възрастта. В тежки случаи кожата може да бъде толкова силно увредена, че да се развие лезия от влагата. Почистването и защитата на кожата са от решаващо значение за справянето с тези кожни проблеми. Защитата на кожата с помощта на бариерен крем е необходима за предотвратяване на увреждане на кожата в резултат на излишната влага.

Използване на стероиди

Локалните кортикостероиди са безопасна, много ефективна терапия за много кожни заболявания. Важно е да сте сигурни в поставеното лечение, за да намерите безопасен, ефективен, дългосрочен подход за управление на тези състояния. Има много странични ефекти, които се съобщават при неподходяща употреба на локални кортикостероиди. Когато се използват с правилната дозировка, честота и продължителност, под лекарско наблюдение, локалните кортикостероиди имат много нисък риск от причиняване на системни проблеми или изтъняване на кожата.
Локалната употреба на стероиди може да бъде намалена чрез правилните стратегии за лечение, насочени към целостта на кожната бариера. Използването на бариерни кремове е идеално допълнение към терапията и нейния ефект.

Защита през нощта

Тежките хронични възпалителни кожни състояния се характеризират със суха кожа, дразнене, лющене, сърбеж, които са свързани с нарушен защитен външен слой, известен като епидермален липиден бариерен слой. Здравата кожна бариера предпазва от патогени, алергени, токсини и дразнители. Когато водещата физическа бариера на кожата, роговият слой, е повредена в резултат на кожни заболявания или остро разрушаване, епидермисът е уязвим за по-нататъшно дразнене и сенсибилизация.

Barrier Creams образува филм върху повърхността на засегнатите участъци върху кожата и предотвратява прекомерното изпаряване на вода, като я поддържа добре овлажнена и гладка, насърчавайки естествената защитна функция на кожата. Това е най-логичният подход за овладяване на тежката суха кожа, пристъпи и повторна поява на дразнене, свързани с хронични кожни заболявания, чрез балансиране на идентичните липиди в кожата.

Използването на бариерни кремове, особено през нощта, помага за успокояване на раздразнената кожа, като защитава и допълва естествената й бариера, за да се предотврати проникването на микроби, алергени, токсини и дразнители в по-дълбоките слоеве на кожата. Можете да подобрите ефекта на овлажнителите и защитните кремове, като ги използвате преди лягане, защото през нощта:

  • Скоростта на обновяване на кожните клетки е по-висока
  • Кожата е по-възприемчива към активните съставки
  • Температурата на кожата е по-висока
  • Трансепидермалната загуба на вода е по-висока