Основни познания за кожата

Покриваща цялото човешко тяло, кожата е най-големият човешки орган. Тя има важни функции и заслужава нашето внимание и грижи, за да я поддържаме здрава. Със следващите редове ще се опитаме да дадем опростен общ преглед на основната структура и функции на кожата.

Структура на кожата

Кожата се състои от основно три структурни слоя. Най-горният слой на кожата, епидермисът, фукнционира като физическа бариера за предотвратяване загуба на телесна вода и предпазва тялото от проникване на екзогенни и често вредни микроорганизми и вещества. Основно съставен от корнеоцити и междуклетъчни липиди, роговият слой представлява най-външната част на епидермиса и е отговорен за бариерната функция на кожата, като защитава тялото от външни агресии, поддържа хидратацията на кожата и по този начин допринася за вродения имунитет.

Средният слой – Дерма, намиращ се под епидермиса, има поддържащи функции. Осигурява еластичност и устойчивост на кожата с нейните основни структурни елементи – колаген, еластин и съединителна тъкан. Поддържа най-външните слоеве на кожата, тъй като има кръвоносни съдове, които хранят епидермиса.

Хиподермис е най-вътрешният слой на кожата, който включва мастни киселини, колагенови влакна и големи кръвоносни съдове. Той е енергиен резерв и изолира тялото чрез терморегулация.

edh2

Основни функции на кожата

Основните функции на кожата могат да бъдат обобщени по следния начин:

Защитна – Като естествена физическа бариера към външната среда, кожата защитава тялото от различни видове замръсяващи агенти, микроорганизми и неблагоприятна околна среда, токсични агенти, химикали, патогени, нежелани бактерии, вируси, гъбички, свободни радикали, ултравиолетова радиация, физически травми, прекомерна епидермална загуба на вода.

Сетивна – Покрита от множество чувствителни нервни окончания, като най-големият сетивен орган, кожата приема и предава много информация от и за външния свят: топлина, студ, докосване, вибрации, нараняване на тъканите и др.

Терморегулаторна – Кожата участва в процеса на терморегулация по няколко начина – чрез изпарение на влагата и потта от нейната повърхност, чрез топлоизлъчване и топлопровеждане. Подкожната мастна тъкан е лош проводник на топлина и предпазва организма от загуба ѝ.

Както вече знаем, кожата играе важни роли, вариращи от физическа защита до регулиране на телесната температура за нашето здраве и благополучие. Но тя не е напълно имунизирана от различни потенциални поражения (чувствителност, инфекции, заболявания и т.н.), причинени от множество външни фактори. Следователно кожата ни се нуждае от дълготрайна грижа и внимание, за да бъде защитена и здрава.