Кожна бариера

Когато кожната бариера е здрава, се наблюдава гладка и балансирана кожа, което я защитава от агресорите в околната среда. Когато има нарушения, кожата става податлива в по-голяма степен на външните фактори, губи своите защитни функции, а това я прави чувствителна, суха, появяват се зачервявания, усещане за дискомфорт и др.

Кожата или епидермалната бариера се отнася до най-външния слой на епидермиса – роговия слой. Състои се главно от мъртви клетки (корнеоцити) и смесена с кератин маса, богата на липиди, съдържаща холестерол, керамиди, свободни мастни киселини и влага. Обикновено в сравнение със структурата на защитна стена, мъртвите клетки се считат за тухли, докато богатата на липиди матрица се смята за хоросан.

С тази структура основната защитна бариера изпълнява различни функции, като например:

  • Предотвратява загубата на епидермална вода чрез поддържане на хидратация (влага);
  • Осигурява механична защита срещу агресори от околната среда, като изключително ниски и високи температури, ултравиолетова светлина и др.;
  • Предпазва тялото от проникване на инфекциозни вещества и микроорганизми, а именно потенциални инфекции;
  • Позволява или отказва преминаването на локално приложени вещества върху кожата;
  • Допринася за вродената имунна система чрез високите си защитни функции

Както е показано, кожната бариера има важни функции, за да поддържа кожата ни защитена и здрава. Но какво ще стане, ако тази епидермална бариера загуби своята цялост и по този начин се разруши?

Целостта на кожната бариера може да бъде нарушена поради различни причини, като липса на влага в кожата, излагане на замърсители, контакт с тежки детергенти и почистващи препарати, екстремни фактори на околната среда, лошо кръвообращение, сензорни нарушения и др. Кожата с нарушена бариерна цялост е по-склонна да се зарази и да развие сериозни инфекции, въпреки поразителната си сила на саморегенерация.(1) Многобройните проучвания установяват силна връзка между кожните проблеми и нарушаването на целостта и функцията на кожната бариера.(2) Набюдава се, че кожата с нарушена бариерна цялост има повишено количество патогени в кожния микробиом.

Следователно ефективната защита на кожата включва две основни действия:

– Първо, нежно хигиенизиране на кожата за продължителен период от време, чрез запазване на здравите микроорганизми в микробиома на кожата.

– Второ, осигуряване на основни бариерни съставки на кожата, като междуклетъчни липиди и влага в оптимални степени, за подпомагане на възстановяването и поддържане на целостта на епидермалната бариера.

Водени от този механизъм на действие, продуктовата линия Coresatin® предлага оптимизиран антисептик, който едновременно почиства кожата нежно за продължителен период от време и помага на кожната бариера да се възстанови, като поддържа нейната цялост и функция.

Някои причини за увредена кожа

Повечето от хората изпитват силен дискомфорт на кожата, тъй като са увредили кожната си бариера. Най-честите причини за това включват:

С напредване на възрастта, вашата кожна бариерна функция естествено отслабва.

Психическият стрес, причинен от житейски преживявания, като работна среда, семейни проблеми и т.н., също може да повлияе на здравето на кожата ви.

Факторите включват умора, дехидратация, недохранване и др.

Промени в климата/времето, прегряване и преохлаждане на закрито, или токсини във въздуха или водата.

Дехидратира кожата и забавя производството на колаген и клетъчния метаболизъм.

Смог, химикали в работната среда, изпарения от килими и мебели са често срещаните замърсители на кожата ви.

Ексфолирането на кожата, когато се извършва в умерени количества, може да бъде чудесен начин да запазите кожата свежа, гладка и чиста, но прекаляването с нея може да наруши деликатната кожна бариера. Не се препоръчва повече от 3 пъти седмично за нормална кожа.

Честото измиване може да отстрани естествената влага от кожната бариера, особено ако използвате твърди сапуни или се миете с твърде гореща вода.

Известно е, че изкуствените аромати, оцветители, SD алкохол и консерванти предизвикват чувствителност на кожата.

Лазерният ресърфейс/ подмладяване/ и други методи, използвани за отстраняване на горния слой на кожата, могат да увредят кожната бариера, ако не се извършват правилно.

[1] Proksch, Ehrhardt et al.. “The skin: an indispensable barrier.” Experimental Dermatology 17, no.12 (2008): 1063-1072.

[2] For instance, see Madison, Kathi C.. “Barrier Function of the Skin: ‘‘La Raison d’etre’’ of the Epidermis.” The Journal of Investigative Dermatology 121, no.2 (2003): 231-241 & Lodén, Marie. “Role of Topical Emollients and Moisturizers in the Treatment of Dry Skin Barrier Disorders.” American Journal of Clinical Dermatology 4, no. 11 (2003): 771-788.